PROGRAMOMRÅDEN

PROGRAMOMRÅDEN​

Taiwans regeringsparti DPP föreslår en ”demokratins sidenväg”

Från vänster: DPPs PR-direktör Hsieh Yu-li, generalsekreterare Luo Wen-jia, Dalai Lama och talesman Lii Wen. Foto: Luo Yi-ting

Taiwans regeringsparti Demokratiska framstegspartiet (DPP) undersöker upprättandet av en ”Demokratins silkesväg” (SRD) för att motverka Kinas initiativ ”Ett bälte, en väg” (BRI) och för att stärka ”multilaterala band mellan grupper som hotas av Kinas kommunistiska parti”, förklarade DPP:s talesman Lii Wen i en artikel som publicerades av tidningen The Diplomat för några dagar sedan.

Försök att skapa en internationell allians ”för att bekämpa kinesiskt förtryck” tillkännagavs första gången förra månaden efter ett möte mellan en DPP-delegation och Hans helighet, Dalai Lama samt med företrädare för den tibetanska exil-regeringen i Dharamshala, Indien. Enligt Taipei Times är tanken med projektet att föra samman ”tibetaner, uigurer, Hongkongbor, mongolier och kinesiska demokrati-förespråkare för att främja frihet, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar i Kina.”

”Medan BRI används för att exportera kinesisk totalitarism, försöker SRD importera demokratiska värden till den kinesiska allmänheten genom att aktivt delta i vänskaplig dialog, med utgångspunkt på platser utanför Kina och i områden som traditionellt betraktas som utkanten av den kinesiska inflytandesfären.” skrev Lii Wen. Han betonade att projektet är ”mot totalitarism men för det kinesiska folket.”

Enligt Wen finns det en växande oro för Kina-relaterade människorättsfrågor, inklusive koncentrationslägerkrisen i Xinjiang. Den kinesiska staten utför systematiska våldshandlingar mot uigurer och Hongkongbor vilket ”belyser vikten av internationellt stöd.”

Lii Wen påpekade att utbytet mellan sociala rörelser har spelat en avgörande roll för aktivister från Hong Kong och Taiwan, särskilt när det gäller Taiwans solrosrörelse och Hong Kongs paraplyrevolution. Han förklarade att värdet av sådana band har varit tydliga i de pågående protesterna i Hongkong mot utlämningsavtalet, protester som får ett brett offentligt stöd i Taiwan.

”Demokratins silkesväg kan också leda till en positiv dominoeffekt gentemot andra länder utanför Indo-Stillahavsområdet, vilket kan skapa en plattform för Taiwan och andra länder att diskutera och knyta samman regionala strategier,” sa Lii Wen till Democracy Without Borders.